Home / Trashëgimia

Trashëgimia

 NË DITËN E TURIZMIT, PROMOVOHET KATALOGU I 2-TË I ARTIZANATIT

Në Ditën e Turizmit, në mjediset e hostel “Maya”, Goricë, u promovua sot Katalogu i 2-të i Artizanatit i krijuar me ndihmën e Bashkisë Berat, Qendrës së Artizanatit “Margarita”, Korpusit të Paqes dhe partneres së tij, organizatës “World Connect”. Katalogu i krijuar pasqyron punimet më të mira të artizanëve aktiv …

Read More »

Kampi Trashëgimi+

Të rinj të qytetit të Beratit dhe nga qytete të ndryshme në Francë janë duke marrë pjesë në “Kampin Trashëgimi+” të organizuar nga Bashkia Berat, Organizata e Eksploruesve të Francës, Aleanca Franceze, Korpusi i Paqes dhe qendra e Artizanatit Margarita. Kampi do të vijojë për rreth dy javë. Disa nga …

Read More »

UNESCO

Në datën 8 Korrik te vitit 2008 Berati u rregjistrua në Listën e UNESCO-s nga Komiteti i Trashegimisë Botërore në Konferenën e rradhës të  mbajtur në Kanada. Berati u vlerësua si një shembull i rrallë i arkitekturës tipike Osmane. Berati, sipas Unesco-s është dëshmimtar i bashkëjetesës së komuniteteve të ndryshme fetare dhe kulturore përgjatë …

Read More »

Kodiket e Beratit

“Kodiku i Purpurt i Beratit” është një dorëshkrim mjaft i rëndësishëm për fillimet e shkrimeve Biblike. Duke gjykuar nga teknika e shkrimit mendohet se ai është shkruar në shekullin e VI p.e.s. Gjithsej ka 190 fletë, të shkruara me shkronja të derdhura në argjend. Bukurshkrimi është i veçantë ndërsa gërmat janë …

Read More »

Berati pakete

Pjesa e pare :  Trashegimia Qyteti i Beratit ndodhet në Shqipërinë Jug-Qëndrore , 120 km  në jug të Tiranës, 125 km nga aeroporti i Rinasit ‘’Nene Tereza’’ , 92 km nga Porti i Durresit, 85 km nga Porti i Vlores dhe nga 250 km nga Saranda.  Kufizohet ne lindje me …

Read More »

Arkitektura

Berati është një nga qytetet më të vjetra të Shqipërisë. Zanafilla e këtij qyteti është kalaja e ndërtuar që në shekullin e IV p.e.r. Të dhënat arkeologjike na cojnë që në shekullin e VII p.e.r. Dy cekan guri të kohës së bakrit –fillimi i bronxit, dëshmojnë se 2600-1800 p.e.sonë ishte …

Read More »

Mangalemi

Mangalemi dhe Gorica, janë dy lagje të qytetit të Beratit që dallohen për harmoninë me terrenin në të cilën janë ndërtuar, duke shfrytëzuar mjeshtërisht gjuhën arkitektonike. Këto lagje së bashku me kështjellën, akoma të banuara, përbëjnë tre komplekset më karakteristike të qytetit. Kompleksi i lagjes « Mangalem » është gur i çmuar …

Read More »

Kalaja

Eshtë monumenti më antik, me një sipërfaqe 9.6 ha, i cili ngrihet në një kodër prej 187 m, e ribërë nga Mëhilli I Engjëll Komneno e pastaj, në vitin 400 , nga venecianët, ndodhet në pjesën e sipërme të qytetit dhe ka mure të larta rrethues të ndara nga 24 …

Read More »

Gorica

Gorica është lagjja përballë Mangalemit që nuk shikon kurrë diellin gjatë dimrit. Lagjet e tjera të qytetit janë në pjesën e djathtë të lumit Osum, ose përeth kodrave, konfiguracion, i cili i jep qytetit pamjen e një amfiteatri. Ura e Goricës Ura prej druri, e cila më vonë në shekullin …

Read More »

Ikonografia

Qyteti i Beratit i favorizuar nga pozicioni i gjeografik dhe begatia e zonës përreth zhvilloi një jetë të pandërprerë qytetare, që nga themelimi (shek IV-III) deri në ditët tona. Shkëlqimet e periudhave historike reniet në errësirat e gjata nuk mund të zbehin rëndësinë e tij në periudha të ndryshme dhe …

Read More »