Home / Aktivitete / ZHVILLOHET KONFERNCA DIALOG ME TE SHKUAREN

ZHVILLOHET KONFERNCA DIALOG ME TE SHKUAREN

 

NE  MJEDISET E UNIVERSITETIT TE BERATIT SOT U ZHVILLUA  NJE KONFERENCE E CILA U ORGANIZUA NGA  I.D.M.C. DHE FONDACIONI GJERMAN  ADENAUER. TAKIMI U SHOQERUA NGA NJE FILM I REALIZUAR NGA DISA TE RINJ ,FILM I TITULLUAR:” KUJTESA E NJE VENDI QE HARROI TE HARRONTE,,. ISHIN TE PRANISHEM  STUDENTE , PERSONA QE KISHIN VUAJTUR NE BURGJET E DIKTATURES, NXENES SHKOLLE,ETJ. ISHTE I PRANISHEM EDHE KRYETARI I BASHKISE Z. PETRIT SINAJ.  NE CELJE TE  AKTIVITETIT DR. JONILA GODOLE , DREJTUESE E I.D.M.C, THEKSOI RENDESINE E ZHVILLIMIT TE AKTIVITETEVE TE TILLA PER TE MBAJTUR GJALLE MEMORIEN KOLEKTIVE. AJO FALENDEROI TE PRANISHMIT DHE NE VECANTI KREUN E BASHKISE SE BERATIT z. PETRIT SINAJ PER PJESEMARRJEN.  ME TEJ DREJTUESI I FONDACIONIT ADENAUER QE ISH EDHE MBESHTETES I AKTIVITETIT, Z. VALTER CLAS, NE PERSHENDETJEN E TIJ VLERESOI SE PARI QYTETIN E BERATIT, DHE ME PAS U NDAL TEK RENDESIA E AKTIVITETIT. TEMA E SE SHKUARES ,- THA AI,- ESHTE NJE NGA DREJTIMET KRYESORE TE AKTIVITETIT TE FONDACIONIT.  KRYEBASHKIAKU SINAJ NE PERSHENDETJEN E TIJ U NDAL GJITHASHTU TEK RENDESIA E AKTIVITETEVE TE TILLA PER MEMORIEN KOLEKTIVE. SINAJ  SOLLI EDHE  METAFOREN  BIBLIKE TE SOLOMONIT SIPAS SE CILES CDO HISTORI NJEREZORE VJEN BREZ PAS BREZI.  KESHTU EDHE  QYTETI I  BERATIT MUZEAL, I VLERAVE DHE UNESKO-S, KA NE VETVETE NJE HISTORI QE NUK SHUHET.  BASHKIA E BERATIT , EVIDENTOI ME TEJ  SINAJ, KA BERE MJAFT PER VLERESIMIN E FIGURAVE TE PERSEKUTUARA TE REGJIMIT DIKTATORIAL. KETO EMRA JANE PERJETESUAR NE RRUGE , SHKOLLA ETJ, POR GJITHSESI  ME SHUME DUHEJ BERE NE KETE DREJTIM. KESHILLI BASHKIAK I BERATIT KA VLERESUAR DISA FIGURA ME TITULLIN NDERI I QYTETIT DHE KJO SI SHENJE VLERESIMI NDAJ VEPRES SE TYRE NE EPOKEN E HESHTJES KOLEKTIVE.  NUK URREJME, FALIM, SEPSE SHIKOJME DREJT SE ARDHMES,- E PERFUNDOI FJALEN E TIJ KRYEBASHKIAKU SINAJ, PER TE CILIN KTHIMI I KOKES PAS ESHTE EDHE NJE MENYRE PER TE MOS HARRUAR , POR EDHE ME VIZIONIN PER TE VESHTRUAR PERPARA. ME TEJ TE PRANISHMIT NDOQEN FILMIN E PREGATITUR  KUJTESA E NJE VENDI QE HARROI TE HARRONTE, FILM I CILI ISH KONCEPTUAR SI NJE UDHETIM NE SHQIPERI, ME SYNIM SJELLJEN NE MEMORIEN KOLEKTIVE TE REALITETEVE TE SE KALUARES. ME PAS AKTIVITETI VIJOI ME DISKUTIME NGA TE PRANISHMIT KUR NE PANEL U NGJITEN FIGURA SI  GEZIM PESHKEPIA, ISH I BURGOSUR POLITIK NE SPAC, VERA BEKTESHI ISH E INTERNUAR, APO GAZETARI ENO POPI.