Home / Të Reja Nga Kultura / “Artistë nga Austria prezantojnë në Shqipëri”

“Artistë nga Austria prezantojnë në Shqipëri”

CHRISTIAN KVASNICKA / Enzesfeld, GERHARD STERNHEIM / Wien, LUIGI LA SPERANZA / Wien, WOLFGANG SINWEL / Wien, ROBERT ZIELASCO / Wien, WALTER HACHLEITNER / Wien nga data 6 deri më 17 Nëntor ekspozojne në Galerinë e Arteve “Edward Lear”, në Berat Ne pragpervjetorin e 100 te Pavaresise ne dt. 06 nentor 2012 u organizua ne Galerine e Arteve „Edward Lear“ te qytetit te Beratit hapja e ekspozites „ARTISTET NGA AUSTRIA EKSPOZOJNE NE SHQIPERI“, ekspozite e konceptuar ne kuadrin e “Ditëve Austriake” dhe 100 vjetorit te Pavaresise te Shqiperise, nga Ambasada Austriake me bashkëpunimin e disa orgazatave të tjera ne kuadrin e thellimit të mëtejshem te marrëdhënieve dhe bashkëpunimit të dy vendeve si dhe per te zhvilluar me tej dialogun me kulturat e tjera, te munguar e aq te kerkuar para viteve 90. Austria është një partner strategjik i Shqipërisë, i cili mbështet energjikisht përpjekjet e Shqipërisë për të hyrë në BE. Viti 2012 është në Shqipëri një vit i veçantë festimesh, “100 Vite Shqipëri“. Padyshim ne kete pervjetor nuk mund te harojme se Austria kishte luajtur atëherë një rol te veçantë si nxitëse politike e mbeshtetese e pavaresise e themelimit të Shqipërisë së lirë. Ne Berat kjo ekspozite u organizua si bashkepunim ndermjet XION dhe Bashkise Berat, pasi Xion dëshiron dhe eshte e perkushtuar të jap një kontribut edhe në sektorin e artit. Xion IT Systems AG (me rezidencë në Vjenë) realizuese e kesaj ngjarje kulturore, operon që prej 2009 ne Shqiperi. Me Dialog: artistë shqiptar dhe austriak takojnë njëri-tjetrin në Shqiperi e Austri, hyjnë në një dialog mes tyre e komunikojne duke forcuat maredheniet mes kulturave. Nuk eshte hera e pare qe ne qytetin e Beratit ekspozojne artistet austriak. Por eshte hera e pare qe ne Galerine e Arteve „Edward Lea“, ekspozohen veprat e gjashte artisteve bashkohor qe jane aktive ne Austri. Jane 47 vepra ne pikture te artisteve CHRISTIAN KVASNICKA – Enzesfeld, GERHARD STERNHEIM – Wien, LUIGI LA SPERANZA – Wien, WOLFGANG SINWEL – Wien, ROBERT ZIELASCO – Wien, WALTER HACHLEITNER – Wien, te cilat ne dimensione, teknikat dhe konceptimet krejt te vecanta shperfaqin energji krijuese te ketyre, vizionin e tyre bashkekohor e problematikat universale. Jane krejtesisht te ndryshem nga njeri tjetri por te njejte ne pasionin e madh, interpretimin e fuqishem, kerkimet e pafund dhe gjuhen e pasur e artistike. Cermonine e hapjes u ndoq nga shume artedashes, miq te galerise, artiste te qytetit te Beratit dhe nga qytetet e tjere. Gjithashtu ndodheshin dhe autoritete te administrates vendore. Ekspozita do te qendroje e hapur deri me 17 Nentor 2012.